Inspirationen

 

Kall must är alltid gott och vi ser den som självklar så väl på fest, till frukost, på barnkalas, värmd med kryddor till jul och i hop med vitt vin eller gin. I matlagningen kan musten lyfta fram smaker och sätta en doft av äpple i bullar eller en sås. Nedan kan du få lite tips.

Varm must med julkryddor

2 liter must, 1 kanelstång, 1 bit ingefära, 5 stjärnanis, 1 krm grovt malda kardemummakärnor. Lägg stjärnanis och kardemumma i en tesil, lägg kanelstången och ingefäran i en gryta, häll på must och värm sakta till 60–70 grader. Smakerna behöver tid så denna must kan gärna stå varm och serveras under lång tid.

 

Kanelbullar med must

Byt ut mjölken till must i vetedegen. Ett bra alternativ om bullarna ska vara mjölkfria (ihop med mjölkfritt smör) och väldigt gott för alla andra också. Tillsätt rivet äpple som fyllning och äppelbullen är komplett.

 

Havre och äppelmustgröt

Koka helt enkelt havregrynsgröt på must, skippa äppelmoset och ät något som mer är en dröm än en frukost.

 

Must passar även bra i stället för vin i de flesta köttgrytor.