Produktionen

 

I mitten av oktober ska det lukta äpple i lagret jämte vårt musteri. Då ska alla maskiner vara nyservade, tak, väggar och golv absolut rengjorda. Lagret av flaskor och bag in box är fullt och vi tre stampar otåligt och vill sätta igång. Plasthandskarna sitter fint och vi tömmer vår första binge. Först känns det lite ringrostigt, men snart hittar vi rätt och kropparna rör sig som i en korreograferad dans. Vår dans är ett arbete där resultatet ska hålla högsta klass i ett år.

Produktionen

Krossen

Först leds äpplena upp på ett transportband, vi sorterar första gången och allt ruttet ska bort. Äpplena går ner i en tvätt där de duschas av. Nyspolade tar band nummer 2 och 3 dem vidare in mot krossen och sedan sorterar vi ytterligare en gång. Innan krossen river sönder dem badas och sköljs de av igen. Krosset valsas genom vår bandpress och musten silar ner i en uppsamlare och pumpas vidare in i en stor tank.

Musten sedimenteras under natten för att stora partiklar ska sjunka och genom att tappa från en nivå strax över den bildade bottensatsen får vi med den andel av partiklarna vi tycker tillför musten arom.

 

Pastöriseringen

Dag två pastöriserar vi musten och tappar den på flaskor eller bag in box. Pastöriseringen dödar jäst och mögelsvampar och görs detta rätt får vi en hållbarhet på musten i ett år. Socker och syra behövs också för att kunna konservera, men den fenomenala frukten äpple har detta i sig. Det vi säljer som must är därför just precis inget annat än must. Inget vatten, inga färgämnen, inga konserveringsmedel eller andra tillsatser. Färg och smak kan som en effekt av detta variera under året och från år till år. Vår kamp är dock att hela tiden parera våra blandningar så att vår must ska vara lika god hela tiden.