Äpplen

 

Vi vet att många familjer tittar på sina äppelträd och undrar om de någonsin ska kunna äta upp alla dessa äpplen. Äppelkakorna blir många och mos är gott, men alla de andra äpplena kan vi pressa till must åt dig.

Du tar med dina äpplen till oss, vi väger och räknar ut hur mycket must det blir. Under veckan som går pressar, patöriserar och tappar vi musten. Nästa lördag hämtar, betalar och åker du hem med äpplen som går att dricka och som håller i ett år.

Hösten 2020 har vi öppet för inlämning lördagarna 26/9, 3/10, 10/10 och 17/10. Hämtning av er färdiga must blir följande lördagar; 3/10, 10/10, 17/10 och 24/10. Öppettiderna är klockan 10-16.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har anpassat inlämning och hämtning för att minimera riskerna för smittspridning. Betalning sker via swish eller jämna kontanter. Vi förutsätter att personer med sjukdomssymtom stannar hemma.

Priser

3 liter must i bag in box: 70 kr (inkl förpackning)

1 liter must i glasflaska: 40 kr (inkl flaska)

 

Vi pressar, pastöriserar och tappar musten på flaskor eller i bag in box, vilka vi säljer till självkostnadspris. Pastöriserad must i oöppnad förpackning som förvaras i rumstemperatur är hållbar i ett år. Du kan inte ta med dig egna behållare.

Ett kilo äpplen ger 0,5 liter must och vi blandar alla äpplen som kommer in under en lördag vilket ger en god och smakrik must. När du hämtar musten anger du inlämningsdag och får på så vis en must som är gjord på bland andra dina äpplen. Du behöver inte köpa tillbaka all must motsvarande den mängd äpplen du lämnar in, vi kan även köpa frukten av dig.

Det är inte maskintekniskt möjligt att musta några få kilon åt gången, men om du har 200 kg eller mer kan vi erbjuda en alldeles egen pressning mot att du köper tillbaka all must.

Det är viktigt att äpplena är mogna. Ett moget äpple har bruna kärnor och är sött, det ska inte smaka stärkelse. Att ett äpple faller behöver inte vara ett tecken på att det är moget. Det kan falla för att det är angripet av en insekt eller för att det har en svag skalk. Om du har olika äppelsorter som inte mognar samtidigt är det bättre att du lagrar de tidiga och väntar in de senare. De tidiga bli sötare under lagringen och det är positivt för musten. Ett omoget äpple blir inte godare för att man mustar det.

Skorvangripna äpplen, liksom äpplen med skönhetsfel går utmärkt att musta. Däremot får de inte vara ruttna. Äpplen som är plockade i beteshagar får inte mustas. Sommaräpplen kan inte mustas på grund av fruktköttets struktur.

 

Så här går det till

  1. När du anländer till musteriet väger vi dina äpplen, du bestämmer hur musten ska tappas och vi behåller din beställning hos oss.
  2. Vi tvättar och sorterar frukten.
  3. Frukten krossas och pressas.
  4. Musten mellanlagras i en tank där den sedimenterar, sedan pastöriseras den till 79 grader och tappas på flaska eller i bag in box.
  5. Vi har din must färdig nästkommande lördag då du hämtar och betalar.