Äpplen

 

Vi vet att många familjer tittar på sina äppelträd och undrar om de någonsin ska kunna äta upp alla dessa äpplen. Äppelkakorna blir många och mos är gott, men alla de andra äpplena kan vi pressa till must åt dig.

Du tar med dina äpplen till oss, vi väger och räknar ut hur mycket must det blir. Under veckan som går pressar, patöriserar och tappar vi musten. Nästa lördag hämtar, betalar och åker du hem med äpplen som går att dricka och som håller i ett år.

Hösten 2022 har vi öppet för inlämning lördagarna den 24/9, 1/10, 8/10 och 15/10. Hämtning för must blir följande lördagar; 1/10, 8/10, 15/10 och 29/10 (alltså ingen hämtning 22/10) Öppettiderna är klockan 10-16.

 
Skulle smittspridningen ta fart igen följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassar inlämning och hämtning därefter. Betalning sker via swish eller kontanter. Vi förutsätter att personer med sjukdomssymtom stannar hemma.

Priser

3 liter must i bag in box: 85 kr (inkl förpackning)

1 liter must i glasflaska: 50 kr (inkl flaska)

 

Skorvangripna äpplen, liksom äpplen med skönhetsfel går utmärkt att musta. Däremot får de inte vara ruttna eller ha hål i sig. Är ni osäkra på dess kvalité utgå från regeln att om ni inte vill äta äpplet vill i inte heller dricka det. Äpplen ska plockas från träden, inte från marken. Äpplen som är plockade i beteshagar får inte mustas och sommaräpplen kan inte mustas på grund av fruktköttets struktur.

 

Så här går det till

  1. När du anländer till musteriet väger vi dina äpplen, du bestämmer hur musten ska tappas och vi behåller din beställning hos oss.
  2. Vi tvättar och sorterar frukten.
  3. Frukten krossas och pressas.
  4. Musten mellanlagras i en tank där den sedimenterar, sedan pastöriseras den till 79 grader och tappas på flaska eller i bag in box.
  5. Vi har din must färdig nästkommande lördag då du hämtar och betalar.